Öğrenme Yaklaşımları Envanteri

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Çolak, E. ve Fer, S. (2007). Öğrenme Yaklaşımları Envanterinin dilsel eşdeğerlik, güvenirlik ve geçerlik çalışması. Ç.Ü. Sosyal Bililer Enstitüsü Dergisi, 16(1), 197-212.

Sorumlu Yazar: 
Esma ÇOLAK
Geçerlik: 

Maddelerin istatistik açıdan en az 0.05 düzeyinde anlamlı olmasının yanında korelasyon değerlerininin 0,20 üstü olması ve madde toplam korelasyonlarının negatif olmaması kritelerine bağlı olarak incelenmiş ve her bir maddenin testte kalmasına karar verilmiştir. Bu durumda her bir maddenin ölçmeyi amaçladığı özelliği bir başka özellik ile karıştırmadan ölçtüğü ispatlanmış ve içerik geçerliği sağlanmıştır. Yapı geçerliği ise iç tutarlık yöntemiyle de yordanabilmektedir. Ana, iç tutarlılık katsayısının ister alt testlere ister maddelere dayalı olsun, homojenliğin göstergesi olduğunu ve ölçeğin homojenlik derecesinin de onun yapı geçerliliğinin bir göstergesi olduğunu belirtmiştir. Öğrenme Yaklaşımları envanterinin iç tutarlık katsayıları derin yaklaşım için 0,79 ve yüzeysel yaklaşım için 0,72 olarak bulunmuştur . Belirtilen referansa göre ölçeğin yapı geçerliğinin sağlanmış olduğu söylenebilir. Çalışmada yapı geçerliği, ölçeğin tümü ile alt bölümleri arasındaki ve alt bölümlerin birbiri arasındaki ilişkiler sınanarak da yapılmış ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği kullanılmıştır.

Güvenirlik: 

Güvenirlik çalışması sırasında öncelikle “test tekrar test” yaklaşımı kullanılarak devamlılık katsayısı belirlenmiştir. Bu amaçla envanter Haydarpaşa Anadolu Teknik lisesi Makine Bölümü lise son sınıfta okumakta olan 30 kişilik öğrenci
grubuna 3 hafta ara ile iki kez uygulanmıştır. Bu iki uygulama arasında hem maddeler hem de alt boyutlar bazında korelasyon katsayılarına bakılmıştır. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayılarının anlamlı olması beklenmektedir. Ancak öncelikle elde edilen puanların normal dağılıma uygunluk gösterip göstermediğinin belirlenmesi
yoluna gidilmiştir. Normal Dağılıma Uygunluk Testi sonuçlarına göre; envanterinin birinci ve ikinci uygulama sonuçlarına göre ulaşılan derin öğrenme yaklaşımı puanlarının normal dağılıma uygunluk gösterdiği ispatlanmıştır. Test-tekrar test çalışmasına ilişkin maddeler ve toplam puan bazında elde edilen sonuçlar verilmiştir.Güvenirlik çalışmasında; ikinci aşamada içtutarlık güvenirliğinin belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Çalışmada, bu analiz için, Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi Makine, Elektrik ve Bilgisayar bölümleri lise son sınıfında okumakta olan 100 kişilik bir çalışma grubu seçilmiştir. Likert tipi ölçeklerde olduğu gibi derecelendirilmiş tutum ve kişilik testlerinde, ilgi envanterlerinde güvenilirliği ölçmek için; Cronbach alfa katsayısı hesaplanır.Bu çalışmada da iç tutarlık Cronbach alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. İç tutarlık katsayıları derin yaklaşım için 0,79 ve yüzeysel yaklaşım için 0,72 olarak bulunmuştur.

22 Soru
Derin öğrenme(11m)
Yüzeysel öğrenme(11m)

Derecelendirme: 
5’li Likert (1= hiçbir zaman doğru değil – 5= daima doğru)
İletişim: