Sınıfta Eşitlikçi Davranış Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Geliştirme
Kaynak/Referans: 

Kan, Ç. (2013). Sınıfta Eşitlikçi Davranış Ölçeğinin geliştirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(44), 360-371.

Sorumlu Yazar: 
Çiğdem Kan
Geçerlik: 

Araştırmacı tarafından geliştirilen ölçeğin yapı geçerliliği için faktör analizi yapılmıştır. Öğretmenlerden elde edilen verilerin faktör çözümlemesine uygunluğu ve örneklemin yeterliliğini belirlemek için Kaiser Meyer Olkin (KMO) katsayısı ve Barlett Sphericity Testi kullanılmıştır. Bu araştırmada, ölçeğin faktör yapısını belirlemek için açımlayıcı faktör analizi (exploratory factor analiysis) kullanılmıştır.

Güvenirlik: 

Ölçeğin tamamına yönelik alpha iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0,94 olarak bulunmuştur. Alt faktörlere yönelik iç tutarlılık güvenirlik katsayıları sırasıyla; birinci alt faktör için 0,91, ikinci alt faktör için 0,81, üçüncü alt faktör için 0,77 ve dördüncü alt faktör için 0,75 olarak bulunmuştur. Buna göre ölçeğin iç tutarlılığının bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ölçekte yer alan dört alt faktörün tümü, toplam varyansın % 55.27’sini açıklamaktadır.

4 alt boyut ve 27 madde
Sınıfta Eşitliği Vurgulama (12 m): Öğrencilere, söz hakkı verirken eşit davranmaya dikkat ederim.
Bireysel Farklılıklara Karşı Eşitlik (5 m): Öğrencileri, sınıf içinde tembel, çalışkan, zeki, yaramaz gibi kategorilere ayırmamaya özen gösteririm.
Öğrencilerde Özgüven Oluşturma (5 m): Öğrencilerin, benim için eşit olduklarını derste vurgularım.
Objektif Davranma (5 m): Öğrencileri, değerlendirirken objektif davranırım.

Derecelendirme: 
5’li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum – 5= kesinlikle katılıyorum)
İletişim: