Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Bardakcı, S., Sarıkaya, Y. ve Yöntem, M. K. (2018). Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması. Journal of International Social Sciences Education, 4(2), 60-72.

Sorumlu Yazar: 
Salih Bardakçı
Geçerlik: 

Ölçekte yer alan her bir maddenin sosyal ağ öz-yeterliği düşük ve yüksek olan bireyleri ayırt edici ölçümler yapıp yapamadığını ortaya koymak amacıyla alt-üst % 27’lik gruplar arasındaki farkların manidarlığı incelenmiştir. Bu amaçla ilk katılımcı gruptan elde edilen veriler üzerinde öz yeterlik düzeyi düşük (n = 77) ve yüksek (n = 77) iki grup belirlenmiştir. Her bir ölçek maddesine ilişkin ortalamaların öz yeterlik düzeyi yüksek ve düşük gruplarda anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız örneklem t testi ile incelenmiş ve maddelerin tamamında t değerlerinin anlamlı olduğu görülmüştür.

Açımlayıcı faktör analizi sonrasında ortaya çıkan tek faktörlü yapı en iyi olabilirlik yöntemine dayalı biçimde gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Analiz sonunda elde edilen uyum iyiliği göstergeleri şu biçimdedir: χ2(116) = 573.65, (p < .001), χ2/sd = 4.95, RMSEA = .09, CFI = .98, IFI = .98, NFI = .98, NNFI = .98, GFI = .86, AGFI = .82; SRMR =.03.

Güvenirlik: 

Cronbach alfa iç tutarlık katsayıları ilk katılımcı grubu verileri üzerinden .94, ikinci katılımcı grubu verileri üzerinden .97 olarak hesaplanmıştır. Bu durum aracın güvenirliğine güçlü biçimde işaret etmektedir. Yine düzeltilmiş madde-toplam korelasyonları da .49’un üzerinde kalarak güvenirliğin gücüne ilişkin bu düşünceye destek oluşturmaktadır. Sonuç olarak Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeğinin geliştirilmesi için yapılan işlemler sonucunda ölçeğin güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu ifade edilebilir.

Toplam madde sayısı 17’dir.

Derecelendirme: 
tamamen katılıyorum (5), katılıyorum (4), kararsızım (3), katılmıyorum (2) ve hiç katılmıyorum (1)
İletişim: