R-Comp Araştırma Yeterlikleri Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Alkan,M.F. (2018). R-Comp Araştırma Yeterlikleri Ölçeğinin Türk dili Ve kültürüne uyarlanması. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 6(11), 15-28.

Sorumlu Yazar: 
Muhammet Fatih Alkan
Geçerlik: 

Modelin uyumunu değerlendirmek için MacCallum, Browne ve Sugawara (1996) tarafından önerilen Ki-kare/serbestlik derecesi oranı, karşılaştırmalı uyum indeksi (CFI), yaklaşık hataların ortalama karekökü (RMSEA) ve standartlaştırılmış hata kareleri ortalamasının karekökü (SRMR) ile Brown (2006) tarafından önerilen Tucker Lewis indeksi (TLI) incelenmiştir.Analiz sonuçlarına göre, χ2 (447)=765.374, p<.05 olarak bulunmuştur. Diğer değerler, χ2/sd = 1.73, CFI= .92, TLI (NNFI)= .91, RMSEA=.06 (%90 Güven aralığı=.050-.064), SRMR= .05 şeklindedir. Elde edilen sonuçlara göre test edilen modelin beklenen faktör yapısına uyum gösterdiği söylenebilir.

Güvenirlik: 

Temel boyutlara ilişkin Cronbach alfa katsayıları .87 ile .92 ve alt boyutlara ilişkin Cronbach alfa katsayıları .73 ile .87 arasında değişmiştir. Sonuçlar elde edilen modelin yapı geçerliğine sahip olduğunu ve bu modelden elde edilen puanların güvenilir olduğunu göstermiştir

Belirli bir konu ile ilgili çalışmaların durumunu belirlemek için nerede nasıl bir tarama yapacağımı bilirim.
Araştırma sorusunu cevaplamak için hangi verilere / kaynaklara / materyallere ihtiyaç duyduğuma karar verebilirim.
Kendi araştırma bulgularımın yöntemsel sınırlılıklarına eleştirel bir gözle bakabilirim.
Araştırma bulgularımı alanımdaki mevcut teamüllere uygun bir şekilde yazabilirim.
Alanımdaki kuram/paradigma değişimlerinin tarihsel süreci hakkında bilgi sahibiyim.

Derecelendirme: 
1=Kesinlikle Katılmıyorum, 5=Kesinlikle Katılıyorum
İletişim: