Oyun Alanı Değerlendirme Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Başbay, A. M. (2012). Ankara ili sınırları içindeki özel ve resmi anasınıfı ve anaokulu bahçelerinin kullanım yönünden incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Sorumlu Yazar: 
Ayten Merve BAŞBAY
Geçerlik: 

Araştırmanın son aşamasında uygulanan ‘Oyun Alanı Değerlendirme Ölçeği’nin ilk iki bölümüne ilişkin değerler, ilk önce araştırmacı daha sonra mimar tarafından puanlanıp karşılaştırılmıştır. Bölüm sonlarında alınan toplam puanlar,resmi ve özel okul türleri için ayrı ayrı karşılaştırılmış olup, bölümdeki her soru maddesinin, okul türlerinde ne sıklıkla ve hangi yüzdede görüldüğü SPSS 16.00 programı kullanılarak hesaplanmış ve tablo haline getirilmiştir.

Güvenirlik: 

Oyun Alanı Değerlendirme Ölçeğinin iç tutarlığı analizinde, ‘Oyun alanı neler içermektedir?’ – Bölüm 1’in güvenirlik katsayısı .86, ‘Oyun alanı iyi ve güvenli koşullara sahip mi?’ – Bölüm 2’nin güvenirlik katsayısı .90 ve toplam ölçek için güvenirlik katsayısı .93 olarak bulunmuştur. Bu katsayılar testin güvenilir olduğunu göstermektedir.

2 bölüm ve 40 madde
Oyun alanı neler içermektedir?(20m)=Değişik oyunlar için yer ve tekerlekli oyuncaklar için yollar içeren sert zeminli alan
Oyun alanı iyi ve güvenli koşullara sahip mi?(20m)=Tehlikeli alanların yanında (sokak, derin hendek, su vb.) kilitlenebilir
kapılı koruyucu çit

Derecelendirme: 
(yok= 0-5 =bütün ögeler mevcut)