Öğretmen Adaylarının Pedagojik Gelişim Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Hacıömeroğlu, G. ve Şahin-Taşkın, Ç. (2012). Pedagojik Gelişim Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlaması: Sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine ilişkin gelişim düzeyi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 48–68.

Sorumlu Yazar: 
Güney Hacıömeroğlu
Geçerlik: 

Geçerlik çalışmaları kapsamında verilere Kaiser–Meyer–Olkin (KMO) değeri ve Barlett Küresellik Testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde KMO değerinin 0.920 olduğu tespit edilmiştir. Büyüköztürk (2002) KMO değerinin %60 ve üzerinde olmasının o veri setine faktör analizi uygulanabileceğini gösterdiğini belirtir. Bu araştırma için toplanan verilerden elde edilen KMO değeri verilerin faktör analizine uygun olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, Barlett küresellik testi anlamlı bulunmuştur [ X 2 =2635.813, p< .001]. Bu durum verilerin çok değişkenli normal dağılımdan geldiğini göstermektedir.

Güvenirlik: 

Bulgular, Türkçe’ye uyarlanan Öğretmen Adaylarının Pedagojik Gelişim Ölçeği’nin sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik pedagojik gelişim düzeylerini incelemede geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.

25 madde ve 4 alt boyut
Etkili matematik öğretimi
Eleştirel düşünme ve öğrenme ortamını düzenleme
Matematik programına ilişkin düzenlemeler
Matematik programının temel aldığı yaklaşımlar

Derecelendirme: 
5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)
İletişim: