Yazma Öz Yeterlik Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Geliştirme
Kaynak/Referans: 

Güneş, F., Kuşdemir, Y. ve Bulut, P. (2017). YAZMA ÖZ YETERLİK Ölçeğinin Psikometrik Özellikleri.The Journal of Academic Social Science Studies, 58, 101-114.

Sorumlu Yazar: 
Firdevs Güneş
Geçerlik: 

Ölçeğin, yapı geçerliği faktör analizi ile test edilmiştir. Verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını gösteren KMO ve Bartlett testleri sonucu hesaplanan KMO uyum ölçüsü değeri 0,77’dir. Aynı veriler için hesaplanan Bartlett Küresellik
Testi 466,401 olup 0,01 düzeyinde manidardır(X245=466,401). Bu değerler verilerin faktöranalizine tabi tutulabileceğini göstermektedir.Temel bileşenler analizi kullanılarak yapılan faktör analizi sonucunda öz değeri 1’den büyük 3 faktör ortaya çıkmıştır. Bu üç faktörün açıkladığı varyans, toplam varyansın % 52,8 dir. Başlangıç öz değerleri dikkate alındığında, birinci faktöre ait öz değerin 2,79; ikinci faktöre ait öz değerin 1,25 ve üçüncü faktöre ait öz değerin 1,11 olduğu görülmektedir. Bu değerlerin 1’den büyük olmasından dolayı yapı 3 faktör olarak ifade edilmektedir. Ölçeğin 3 faktörde açıkladığı toplam varyansın %52,8 olduğu ve bunun kabul edilebilir düzeyde açıklama varyansına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Döndürme öncesi ve döndürme sonrası faktörlerin açıkladıkları toplam varyans değeri değişmemiştir.

Güvenirlik: 

Scree-Plot grafiği incelendiğinde ölçeğin 3 büyük kırılma noktası gösterdiği görülmektedir. Diğer kırılma noktaları, özdeğeri 1’den küçük olması nedeniyle dikkate alınmamıştır. Bu yüzden öz değeri 1’den büyük sadece 3 kırılma noktasının olduğu ve ölçeğin 3 faktörde ele alındığı bu grafikle de ifade edilmeye çalışılmıştır. Yazma öz yeterlik ölçeğinde yer alan maddelerin sahip oldukları madde yük değerleri .Tablo 3 incelendiğinde 5, 11 ve 21.maddelerin birinci faktörde; 2, 10 ve 14. maddelerin ikinci faktörde 12, 15, 19 ve 20. maddelerin ise üçüncü faktörde en yüksek faktör yük değerine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Birinci faktörde maddelerin faktöryüklerine bakıldığında, .51 ile .59 arasında değiştiği, ikinci faktörde .42 ile .59 arasında değerler aldığı, üçüncü faktörde ise .43 ile .60 arasında değerler aldığı görülmektedir. Bu yük değerlerine göre ölçeğin üç faktörlü olduğu ve tüm maddelerin ölçekte yer alabilecek yük değerine sahip olduğu söylenebilir. Analizler sonucu ortaya çıkan 3 faktörlü yapı ve faktörler altında yer alan maddeler incelenmiş ve 1. Faktör: Yazmada yetkinlik, 2.Faktör: Planlı yazma ve 3. Faktör: Bağımsız yazma olarak isimlendirilmiştir.

10 madde
3-)Yazı yazmak benim için kolay bir etkinliktir.
7-) Yazdığım bir metnin hangi metin türünde olacağını belirleyebilirim.
10-)Başkalarından yardım almadan bir yazıyı tamamlayabilirim.

Derecelendirme: 
3’lü Likert (1=bana hiç uygun değil uygun – 3=bana uygun)
İletişim: