Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Dil Becerilerinin Geliştirilmesinde Türkçe Öğretmenlerinin Rolü Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Geliştirme
Kaynak/Referans: 

Kuşçu, H. (2010). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesinde Türkçe öğretmeninin rolü (Çekmeköy ilçesi örneği) (Yüksek lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Sorumlu Yazar: 
Halil Kuşçu
Geçerlik: 
Güvenirlik: 

İç tutarlılık için yapılan çalışmada yine toplam ölçek ve alt boyutları için ayrı ayrı hesaplanan Cronbach Alfa değeri sırasıyla ‘dinleme’ alt boyutunda 0.837; ‘konuşma’ alt boyutunda 0.888; ‘okuma’ alt boyutunda 0,825; ‘yazılı anlatım’ alt boyutunda 0,867 bulunmuştur. Örneklem grubu için hesaplanan Cronbach Alfa değerleri de ön testte 0,849 ve son test için 0, 958 gibi bir değer çıkmıştır.

51 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır.
Dinleme(13 m): Öğrenciyi sabırla dinler ve ona örnek olurum.
Konuşma(13 m): Öğrencilerin konuşmaya çarpıcı bir giriş belirlemelerine rehberlik ederim.
Okuma(11 m): Okuma metnine geçmeden önce öğrencilerin genel hazırlık (metni seçme, araç-gereç hazırlama, oturacağı yeri belirleme, ışık durumunu kontrol etmesi gibi) yapmasını sağlarım.
Yazılı Anlatım(12 m): Öğrencilere yazma öncesinde çeşitli sorular sorarak önceden öğrendikleri görüşleri, düşünceleri, konuları vb. gözden geçirerek bunları hatırlamalarını sağlarım.

Derecelendirme: 
5’li Likert (1= hiç – 5= her zaman)