Özyeterlik Kaynakları Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Aydın, Y. Ç., Uzuntiryaki, E., Temli, Y. ve Tarkın, A. (2013). Özyeterlik Kaynakları Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanması. İlköğretim Online, 12(3), 749-758.

Geçerlik: 

Bu çalışmanın amacı, Kieffer ve Henson (2000) tarafından öğretmenler için geliştirilen Özyeterlik Kaynakları Ölçeği’ni Türkçe’ye uyarlamaktır. Pilot ve asıl çalışmada yapılan doğrulayıcı faktör analiz sonuçları, 27 madde ve dört boyut içeren Türkçe ölçeğin yapı geçerliğine dair kanıt sunmuştur. Özyeterlik Kaynakları Ölçeği, özgün ölçekte önerildiği gibi doğrudan yaşantılar, dolaylı yaşantılar, sözel ikna ve fizyolojik ve duygusal durum olmak üzere dört boyuttan oluşmaktadır. Ayrıca, bu boyutların güvenirlik katsayıları kabul edilir sınırlar içindedir. Bu bulgular, Türkçe’ye uyarlanan Özyeterlik Kaynakları Ölçeği’nin öğretmenlerin bir öğretimi başarıyla gerçekleştirebileceklerine dair inançlarının kaynaklarını ölçmede kullanılabileceğini göstermektedir.

Güvenirlik: 

Özyeterlik Kaynakları Ölçeği’nin boyutları için güvenirlik katsayıları şu şekildedir: Doğrudan yaşantılar boyutu için 0,75, dolaylı yaşantılar boyutu için 0,78, sözel ikna boyutu için 0,76 ve fizyolojik ve duygusal durumlar boyutu için 0,75. Bu değerler kabul edilir sınırlar içindedir. Sonuç olarak, yapılan tüm analiz sonuçları ölçek maddelerinin geçerliğine ve güvenirliğine kanıt sağlamıştır.

Derecelendirme: 
7’li Likert