Okul Öncesi Resimli Çocuk Kitaplarının Değerlendirilmesi Ölçeği (REÇKÖ)

Ölçek Çeşidi: 
Geliştirme
Kaynak/Referans: 

Tuncer, M. (2016). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Kullanılan Resimli Hikaye Kitaplarının Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi (Elazığ İli Örneği) (Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.

Sorumlu Yazar: 
MURAT TUNCER
Geçerlik: 

İlk olarak anketin her ana başlığı altında 15 madde belirlenmiş ancak sonra anket İnönü ve Fırat Üniversiteleri Eğitim Fakültelerinden beş öğretim üyesi ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretimi‟nden iki doktora öğrencisine analiz ettirilerek değiştirilmiştir. Uzman görüşleri neticesinde 6 maddenin uygun olmadığı görülmüş ve
bu maddeler anketten çıkartılmıştır. Böylece anketteki madde sayısı 54‟e düşmüştür. Anketin anlaşılırlığının yeterli olup olmadığını belirlemek için anket uygulanmadan önce, okul öncesi kurumlarda görev yapan 20 öğretmenin görüşlerine sunulmuştur. Öğretmenlerden gelen görüşler doğrultusunda bazı maddeler daha anlaşılır hale getirilmiştir. Maddelerinin okunabilirliğini belirlemek üzere ise anket, Türkçe Eğitimi bölümünden iki öğretim üyesine sunulmuş ve alınan dönütlere göre ankette değişiklikler yapılmıştır.

Güvenirlik: 

Araştırmanın Cronbach Alpha katsayısı (iç tutarlılık) boyutlarına göre; içerik boyutu 0,78, yazım ve dilbilgisi boyutu 0,74, biçim, kapak ve cilt boyutu 0,79 ile resimlendirme boyutu 0,81 ve geneli 0,82 bulunmuştur. Özdamar, (2013) Cronbach
Apha katsayısının 0.60‟tan fazla olmasının kabul edilebilir düzeyde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda anketin oldukça güvenilir olduğu söylenebilir.

İÇERİK BOYUTU (13 MADDE):
1) Hikayedeki olaylar oluş sıralarına göre yazılmış. 2) Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri arasında anlamlı bağ kurulmuş. 3) Hikayeye uygun başlık belirlenmiş.

YAZIM VE DİLBİLGİSİ BOYUTU (14 MADDE):
14) Kelimeler, cümleler ve satırlar arasında yeterli boşluk bırakılmıştır. 15) Anlamlı ve kurallı cümleler kurulmuştur. 16) Hikayelerde noktalama işaretleri doğru ve yerli yerinde kullanılmış.

BİÇİM, KAPAK VE CİLT BOYUTU (15 MADDE):
28) Hikayeye uygun olarak kapak tasarımı yapılmış. 29) Sayfa temizliğine ve düzenine dikkat edilmiş. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
30) Tercih edilen punto (harf ebatı) çocuğun yaşına uygundur
(optimum:14–16 punto arası, küçük harfli).

RESİMLENDİRME BOYUTU (12 MADDE):
43) Resimlerin sayısı hikayenin anlaşılması için yeterlidir. 44) Resimler estetik – sanatsal değer içerir. 45) Resimlendirme yapmacık figür ve gereksiz ayrıntılardan uzaktır.

Derecelendirme: 
5’li Likert (Tamamen Katılıyorum: 5 Puan Katılıyorum: 4 Puan Kararsızım: 3 Puan Katılmıyorum: 2 Puan Hiç Katılmıyorum: 1 Puan )
İletişim: