Ekici, E. (2009). Fen ve teknoloji dersi öğretmen adaylarının fen öğretimi yönelimleri (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Ölçeğin geçerlik çalışmalarında ilk aşama olarak ölçme aracının uygulanması sonucu elde edilen verilerin örneklem grubuna uygunluğu 0.001 düzeyinde, KMO değeri “.932”, Barlett Testi anlamlılık değeri “0.000” olarak bulunmuştur. Bu değerler esas alındığında, verilerin faktör analizine uygun olduğu söylenebilir. Ölçeğin iç geçerliliği için “bağımsız gruplar için t testi”nden yararlanılmıştır. Öncelikle test puanları büyükten küçüğe doğru sıralanmış, daha sonra grubun %27’sinin 105 olduğu belirlenmiştir. Her bir maddenin “t değeri” Tabloda yer almakta, bütün maddeler için üst grup lehine anlamlı fark olduğu görülmektedir. Elde edilen bu bulguya göre öğretme yönelimlerine ilişkin ölçeğin bu özelliğe sahip olanlarla olmayanları birbirinden ayırdığı için iç geçerliğe sahip olduğu söylenebilir.
Araştırmanın nicel bölümünde, öğretmen adaylarının öğrenme-öğretme kavramlarının klasik ve yapılandırıcı yaklaşımlar bağlamında incelemek amacıyla araştırma sürecinde geliştirilerek geçerlik-güvenirliği sağlanan ve 38 maddeden oluşan ÖDMY Ölçeği (Öğrenme, Öğretme, Değerlendirme ve Müfredat Yönelimleri Ölçeği), Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin her sınıfından rasgele olarak seçilen toplam 159 öğrenciye (38 1.sınıf, 44 2.sınıf, 42 3.sınıf ve 35 son sınıf öğrencisi) uygulanmıştır.
38 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır.
Öğretim Programı (8 madde)
Öğrenci Kavramaları (8 madde)
Öğretme Yöntemi (14 madde)
Öğrenci Değerlendirme (7 madde)
Öğrencilerin yanlış ön bilgileri etkili bir anlatımla düzeltilmelidir (30. madde).
Değerlendirme, öğrencinin başarı durumunu öğrenmek için yapılır (36. madde).