Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum ve Davranışları Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Özel-Yalçınkaya, S. (2016). Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum ve Davranışları Ölçeği’nin Türk kültürüne uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Sorumlu Yazar: 
Sultan Özel Yalçınkaya
Geçerlik: 

DFA sonucunda Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum Alt Boyutunun faktör yükleri -0.19-0.71, Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Davranış Alt Boyutunun faktör yükleri 0.23-0.61 arasında olduğu belirlenmiştir. Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum ve Davranış Ölçeğinin uyum indeksleri x2=2.016, GFI=0.87, AGFI=0.82, CFI=0.84, SRMR=0.051 ve RMSEA=0.071 olarak bulunmuştur.

Güvenirlik: 

Ölçeğin tutum alt boyutunda Cronbach Alfa katsayısı 0.71; davranış alt boyutunda 0.65; toplam ölçek için ise 0.70 olarak bulunmuştur . Ölçeğin madde-toplam korelasyon katsayıları 0.25 ile 0.46 arasında ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir (p<0.000).

Toplam Madde sayısı 16tır.
Örnek Maddeler:
Ölmekte olan hastalara bakım verirken “Bunu kimin için yapıyoruz” sorusunu kendime sorarım.
Hastanın ihtiyaçlarını belirlemek için ona soru sormada kendimi rahat hissederim.
Yaşam sonu hasta bakımını sağladıktan sonra duygusal bir boşalma yaşarım.
Ölmek üzere olan hastanın yanında bulunmanın önemli olduğu kanısındayım

Derecelendirme: 
Tutum alt boyutu “tamamen katılmıyorum”, “katılmıyorum”, “kısmen katılmıyorum”, “katılıyorum”, “tamamen katılıyorum — Davranış alt boyutu “asla”, “nadiren”, “ara sıra”, “genellikle” ve “her zaman