Probleme Dayalı Öğrenme Tutum Ölçeği

Ölçek Çeşidi: 
Geliştirme
Kaynak/Referans: 

Turan, S. (2009). Probleme dayalı öğrenmeye ilişkin tutumlar, öğrenme becerileri ve başarı arasındaki ilişkiler (Yayınlanmamış doktora tezi).Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara

Sorumlu Yazar: 
Sevgi Turan
Geçerlik: 

Ölçek puanlarının dizi genişliği ilk hali için 221’dir. Son hali için ise 80 bulunmuştur. Faktör analizinde KMO değeri 0,96 ve Barlett testil <0,01 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Açıklayıcı faktör nalizinde ise ölçeğin 20 maddesinin hem tek hem de iki faktörlü özellik gösterdiği görülmüştür. İki faktörlü yapıda faktörlerin ilki varyansın %30,71’ini, ikincisi %30,60’ını toplam da %61,32’sini açıklamaktadır. Faktör matrisinde maddelerin birinci faktörde yoğunlaşması ve 1. faktörün yol açtığı varyansın %49,95 olması sebebiyle genel bir faktöre sahip olduğu görülmüştür. Öğrencilerin PDÖ’ye ilişkin tutumlarını ölçmek üzere 10 dereceli likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekle tutum ölçeği arasındaki korelasyon katsayısı 0,78 bulunmuştur.
Kruskal Wallis analizi ile öğrenciler üç gruba ayrılmış ve araştırılmıştır, anlamlı fark bulunmuştur. Farklı grubu belirlemek için Mann-Whitney U testi yapılmıştır.

Güvenirlik: 

Ölçeğin ilk hali için Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı 0,97, 20 maddeden oluşan son hali için 0,95 bulunmuştur.

20 madde, tek faktörlü yapıdadır.

1-Probleme dayalı öğrenme olumlu bir öğrenme ortamı oluşturur.

7-Probleme dayalı öğrenme eğlencelidir.

Derecelendirme: 
5’li likert (1=Kesinlikle katılmıyorum – 5=Kesinlikle Katılıyorum)
İletişim: