Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) A Formu

Ölçek Çeşidi: 
Uyarlama
Kaynak/Referans: 

Karakelle, S. ve Saraç, S. (2007). Çocuklar İçin Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) A ve B formları: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 10(20), 87-103.

Sorumlu Yazar: 
Sema Karakelle
Geçerlik: 

6.-9. sınıfl ar arası üst bilişsel becerileri değerlendirmek için kullanılabilecek başka bir ölçme aracı bulunmamaktadır. Bu yüzden ölçeğin geçerliliğini incelemek için alt-üst grup yöntemi kullanılmıştır. Ölçek toplam puanlarının alt ve üst % 27’lik diliminde yer alan katılımcıların toplam puanları arasında fark olup olmadığı t test yoluyla incelenmiş ve alt ve üst dilim arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür (t393 = 46.11 , p < .001). Grupların ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 8’de gösterilmiştir.

Güvenirlik: 

Ölçeğin güvenirliğini belirlemek amacıyla, yaklaşık üç hafta arayla test- tekrar test yapılmıştır. B formu için test- tekrar test korelasyon değeri .72 (N = 373, p < .01) olarak bulunmuştur. İlk test için Cronbach alpha değeri hesaplanmış ve .80 olarak bulunmuştur. Bu değerlere göre ölçeğin güvenilir olduğu kabul edilebilir.

4 boyut ve 12 madde
Bilişin Düzenlenmesi – Denetleme (4 m): Önemli bilgileri çok dikkatli dinlerim.
Biliş Bilgisi – Görev (3 madde): İhtiyacım olduğunda kendi kendime öğrenebilirim.
Bilişin Düzenlenmesi – İzleme (3 m): Çalışmaya başlamadan önce ne öğrenmem gerektiğini düşünürüm.
Biliş Bilgisi – Kişisel Farkındalık (2 m): Bir şeyi anlayıp anlamadığımı bilirim.

Derecelendirme: 
3’lü Likert (1= her zaman – 3= hiçbir zaman)
İletişim: